باغ سنگی عجیب در استان کرمان
حتما در طول زندگیتان اسم باغهای مختلفی به گوشتان خورده است؛ باغ سیب، باغ گردو، باغ انجیر، باغ پرتقال. آیا تا به حال اسم باغ سنگ به گوشتان خورده است؟ باغی که سنگ، میوه میدهد!

باغ سنگی کرمان از دیگر جاذبههای عجیب و جالب ایران است. زمانی که گردشگران توصیفات این باغ را میشنوند و از سرگذشتش آگاهی پیدا میکنند علاقه بیشتری به تماشای باغ و سفر به کرمان پیدا میکنند. در این مطلب باغ سنگی را معرفی میکنیم و راهنمایی برای سفر به آن را در اختیار شما قرار میدهیم.
باغ سنگی کجاست؟
باغ سنگی در چهل کیلومتری جنوب شرقی سیرجان در روستان میاندوآب در استان بزرگ کرمان قرار دارد. این باغ اعجابآور از درون ذهن خلاق یک پیرمرد شکل گرفته است و میوههای آن همیشه تازه هستند و نیاز به هیچگونه رسیدگی ندارند. این پیرمرد با دستان پر از هنر خود این باغ را به جایی تبدیل کرد که هر سال هزاران نفر به آن سفر میکنند تا از آن دیدن کنند.
باغ سنگی دشتی وسیع و ششگوشه است که درختان بسیاری در آن قرار دارند. همه درختان این باغ خشکیده و بی برگ هستند و میوههایی از جنس سنگ دارند. هر کدام از این میوهها اندازه خاص و شکل خاصی دارد. اگر به شنیدن داستان این باغ علاقهمند شدید با ما همراه باشید تا از راز آن پرده برداریم.
داستان باغ سنگی در سیرجان
باغ سنگی متعلق به شخصی به نام درویش خان اسفندیار پور بود. او در سال 1303 به دنیا آمد. درویش خان مردی ناشنوا بود و توانایی سخن گفتن نداشت. این شخص همراه خانواده خود به کار کشاورزی و دامپروری روزگار را میگذراند. گفته میشود که او فردی دلیر و قدرتمند بود. درویش خان باغ و درختان میوه خود را دوست میداشت و از آنها با زحمت فراوان مراقبت میکرد تا اینکه در سال 1340 زمینهایش را به دلیل اصلاحات ارضی از دست داد. درویش خان به شدت ناراحت و غمگین شد تا حدی که شغل خود را رها کرد و تمام درختان باغش به مرور زمان خشک و بی بار و ثمر شدند.

آغاز پدید آمدن باغ سنگی
پس از مدتی او دست به کاری عجیب زد. او تنههای خشک درختانش را دوباره در چالههایی که در زمین میکَند کاشت و این کار را برای تمام درختانش انجام داد و شروع کرد به آویزان کردن سنگ از شاخههای خشکیده آنها. البته او به جز سنگ چیزهایی دیگری هم به شاخه آویزان میکرد مانند لاستیک ماشین، زنجیر، استخوان حیوانات، قوطیهای حلبی، شیشههای شکسته و هر چه که فکرش را بکنید!
شاید در نگاه اول این کار بسیار بیهوده به نظر برسد و فکر کنید او از سر دیوانگی این کارها را انجام داد. اما درویش خان از این طریق ناراحتیها و اعتراضش را به تمام جهان نشان داد و باغی برای خودش ساخت که هیچ چیزی نمیتوانست آن را از او جدا کند. به مرور زمان کمکم این باغ شهرت پیدا میکند و بر سر زبانها میافتد و هر کسی که وصف باغ او را میشنید به سمت آن حرکت میکرد. در زمان زندگیاش او تمام باغش را با مهربانی به مسافران نشان میداد.

فیلم باغ سنگی اثر پرویز کیمیاوی
در سال 1355 اتفاق جالبی میافتد. پرویز کیمیاوی در این سال به دیدار درویش خان میرود تا مستندی از زندگی او و باغ جالبش بسازد. درویش خان و اعضای خانوادهاش در این فیلم بازی میکنند. پس از ساخته شدن این فیلم سازمان میراث فرهنگی برای حفظ باغ سنگی دور آن را دیوار میکشد. این فیلم در سال 1355 جایزه خرس نقرهای را در جشنواره فیلم برلین به دست آورد. ( در ویکی پدیا بیشتر بخوانید )
تلاشهای درویش خان برای شکل گرفتن باغ سنگی
با همه این توصیفات وقتی به باغ برسید متوجه میشوید که این سنگها سوراخ هستند و با سیم از شاخهها آویزان شدهاند در حالیکه هیچ سنگی با این ویژگی در این منطقه وجود ندارد. در رابطه با چگونگی سوراخ بودن این سنگها اطلاعی در دست نیست. درویش خان برای شکل دادن باغ سنگیاش زحمت زیادی کشیده است. او سال های زیادی را برای ساخت این باغ تلاش کرده است.
وقتی باغ را از نزدیک ببینید میبینید که بعضی از این سنگها بسیار بزرگ و سنگین هستند و او همه این سنگها را به تنهایی از چند کیلومتر دورتر به باغ حمل کرده است. زمانی که به این باغ سفر کردید مراقب آن باشید تا هیچ آسیبی به آن وارد نکنید.
متاسفانه با وجود چنین پدیده بیهمتایی هیچکس برای حفاظت از این باغ تلاشی نمیکند و اگر تلاشی برای حفظ باغ صورت نگیرد در سالهای آینده شاهد از بین رفتن چنین اثر بینظیری خواهیم بود. درویش خان در سال 1386 از باغ خود خداحافظی میکند و اکنون او در همان باغ سنگی مدفون شده است اما باغ او همواره تازه و زیبا به نظر میرسد و زنده است.

مسیر رسیدن به باغ سنگی
به نظر میرسد با این توصیفات، این باغ عجیب یکی از مکانهایی باشد که نظر همه را برای گردشگری به سمت خود جلب میکند. برای دیدن این باغ باید به استان کرمان سفر کنید. پس از رسیدن به استان کرمان باید به طرف جاده سیرجان ـ بافت بروید. باغ سنگی در دهستان بلورد در روستای میاندوآب واقع شده است. پس از طی مسافتی سی کیلومتری در جاده سیرجان به بافت و عبور از بلورد، حیدرآباد و میاندوآب تابلوی راهنمای باغ سنگی را خواهید دید. پس از دیدن تابلو باید به مسیر فرعی وارد شوید. از آنجا تا باغ چهار کیلومتر راه است. برای آنکه از مسیر خود مطمئن باشید میتوانید از برنامههای مسیریاب کمک بگیرید یا از افراد محلی پرسوجو کنید.
محل اقامت در سیرجان
برای اقامت در اطراف باغ سنگی میتوانید در ویلاهای روستایی آنجا اقامت کنید یا در صورت تمایل در هتلهای شهر روزهای سفر را بگذرانید. در صورت مناسب دیدن مکانی در طبیعت میتوانید چادر بزنید. البته شبهای کرمان به دلیل نوع اقلیم آن سرد است پس لوازم مناسب را به همراه داشته باشید و پیش از سفرتان برنامهریزی منسجمی انجام دهید.
بهترین زمان برای سفر به باغ سنگی
آبوهوای کرمان در فصل تابستان بسیار گرم است. برای دیدن باغ سنگی بهترین زمان فصل پاییز یا اوایل فصل بهار است که هوا خنکتر و مطبوع است. علاوه بر باغ سنگی میتوانید از جاذبههای بسیار زیاد شهر تاریخی کرمان دیدن کنید. از سفرتان لذت ببرید و مراقب آثار تاریخی، حیوانات و طبیعت باشید.
مطالب پیشنهادی :
- 1 راهنمای سفر به روستای تاریخی و سنتی مِیمَند
- 2 داغترین رودخانه دنیا (مایانتویاکو)
- 3 باریکترین شهر چین ( شهر عجیب یانجین )
- 4 راهنمای کامل سفر به جزیره هرمز + جاذبههای گردشگری
- 5 دریاچه مهارلو : دریاچه ای به رنگ صورتی در ایران
- 6 راهنمای سفر به کویر ریگ جن + توضیحاتی درباره کویر ریگ جن و نکات مهم
- 7 راهنمای سفر به کال جنی (دره جنی) + نکات مهم
- 8 نکات مهم در سفر به تالاب ارواح (دریاچه ممرز)