9 راه پیشگیری از بوی بد دهان + دلایل بوی بد دهان
بوی بد دهان که با اصطلاح هالیتوز (Halitosis) نیز معرفی میشود یکی از مسائلیست که بسیاری از افراد را با خود درگیر کرده است. این عارضه دلایل مختلفی دارد. اما فارغ از هر دلیلی که برای آن وجود دارد، بسیار آزاردهنده است. این بوی بد علاوه بر تاثیرات منفیای که بر خود فرد میگذارد باعث آزار اطرافیان میشود. همچنین احساس شرمندگی و ناتوانی از حضور در جمع از دیگر مشکلاتیست که این معضل با خود به همراه دارد. در این مقاله قصد داریم به بحث در خصوص درمان بوی بد دهان بپردازیم. اما در ابتدا بهتر است آن را بیشتر بشناسیم و علل ابتلا به آن را بررسی کنیم.

عوامل بوی بد دهان
بوی بد دهان بنا به دلایل مختلفی میتواند ایجاد شود. برخی از آنها را در ادامه معرفی میکنیم.
- خوردن برخی غذاها: آنچه میخورید ارتباط مستقیمی با سلامت دندان و دهانتان دارد. برخی غذاها نظیر سیر یا پیاز در جریان خونتان جذب میشوند و حتی تا زمانی که غذای مورد نظر از بدن خارج نشود ممکن است بر روی نفس و بوی دهانتان تاثیر بگذارد.
- عدم مراقبت صحیح از دهان و دندان: مسواک نزدن و استفاده نکردن از نخ دندان میتواند باعث شود که دهانتان بوی بدی بدهد. ماندن غذاها در دهان و بین دندانها باعث پرورش باکتریها میشود. پوسیدگی این غذاها میتواند باعث بوی بسیار بدی شود که حتی خودتان را آزار دهد.
- نظافت نادرست دندان مصنوعی: اگر دندان مصنوعی را به درستی تمیز نکنید همچون مورد قبل میتواند سبب ایجاد بوی بد دهان شود.
- وجود باکتریهای ایجادکنندهی بو بر روی زبان: برخی از باکتریهای خاص بر پشت زبان وجود دارند که میتوانند با اسیدهای آمینهی غذاها ارتباط برقرار کرده و واکنشی همچون بوی بد داشته باشند.
- بیماریهای لثه: این مورد یکی از رایجترین دلایل بوی بد دهان است. همچنین این مسئله میتواند سبب طعم بد دهانتان نیز شود.
- خشکی دهان: برخی بیماریها میتوانند سبب خشکی دهان شوند. هنگامی که دهانتان دچار خشکیست عدم ایجاد بزاق کافی باعث میشوند دهانتان نتواند خود را تمیز کند. این بزاق است که بقایا و ذرات باقیماندهی غذا را از بین میبرد و از بوی بد دهان جلوگیری میکند. این خشکی همچنین به دلیل مصرف برخی داروها اتفاق میافتد. از سوی دیگر ممکن است نفس کشیدن از دهان به جای بینی باعث خشکی دهان شود.
- مصرف دخانیات: سیگار کشیدن، مصرف قلیان، سیگار برگ و هر نوع دخانیاتی میتواند بوی بدی در دهان ایجاد کند. همچنین این مواد میتوانند سبب زرد شدن دندانها نیز شوند. مصرف دخانیات به دلایل زیر میتواند عوارض زیر را با خود به همراه داشته باشد: بیماری لثه، از دست دادن توانایی چشیدن، تحریک لثه، سرطان دهان.
آیا بوی بد دهان نشانه بیماری است؟
در برخی موارد بوی بد دهان میتواند خود نشانهی یک بیماری باشد. در بیماریهای زیر بوی بد دهان به عنوان یکی از نشانهها شناخته میشود:
- عفونت تنفسی
- عفونت ریوی، لولهتنفسی و یا عفونت بینی
- برونشیت مزمن
- قطره پس از زایمان
- سینوزیت مزمن
- دیابت
- اختلال گوارشی
- اختلال کبدی یا کلیوی
تشخیص و درمان بوی بد دهان
گاهی نیاز است برای تشخیص علت بوی بد دهان به پزشک مراجعه کنید. پزشک احتمالات را بررسی کرده و با توجه به سوابق سلامتی و بهداشت شما نتایج را اعلام میکند. اینکه چه مسیری برای درمان در پیش گرفته شود بستگی نزدیکی به علت بوی بد دهان دارد. در ادامه هر یک از علل و درمان آن را بیان میکنیم.
• علت: بیتوجهی به مراقبتهای بهداشتی دهان و دندان
درمان: برای این مشکل بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید. البته بخش اعظمی از درمان این مورد به عهدهی شماست و با رعایت نکات بهداشتی نظیر مسواک زدن و نخ دندان کشیدن باید آن را رفع کنید.
• علت: بیماری لثه
درمان: این بیماری نیز به کمک دندانپزشک درمان میشود. ممکن است دندانپزشک شما را به یک متخصص دهان و دندان ارجاع دهد. این متخصص با از بین بردن باکتریها و پلاکهای جمع شده باعث کاهش التهابات لثه و رفع بوی بد دهان میشود.
• علت: تجمع پلاک
درمان: در چنین مواردی دندان پزشک یا پریودنتولوژیست ممکن است به شما دهانشویه ضد میکروب پیشنهاد کند. همچنین به شما توصیه خواهد شد که در هنگام مسواک زدن زبانتان را نیز به آرامی مسواک بزنید تا باکتریهای موجود در روی آن از بین برود.
• علت: بیماری
درمان: در چنین شرایطی باید پروسهی درمان بیماری مورد نظر را برای رفع بوی بد دهان آغاز کنید.
راههای پیشگیری از بوی بد دهان
برای آنکه دهانتان دچار بوی بد نشود موارد زیر را رعایت کنید.

- روزانه دو بار مسواک بزنید: مسواک روزانه باعث میشود تا پلاک و مواد غذایی موجود در دهان از بین برود. مسواک زدن به ویژه قبل از خواب بسیار مهم است. برای کاهش اسیدیته دهان و از بین بردن بودی بد آن میتوانید از جوش شیرین به همراه مسواک استفاده کنید.
- زبان خود را مسواک بزنید: برای تمیز شدن زبان و به ویژه لابهلای جوانههای چشایی و چینهای زبان، بهتر است زبانتان را نیز مسواک بزنید.
- از نخ دندان استفاده کنید: همانطور که گفتیم استفاده از نخ دندان باعث بیرون آمدن غذای گیرکرده بین دندانها شده و از باقی ماندن آنها و پوسیدگی و بوی بدشان جلوگیری میکند.
- استفاده از دهانشویه: دهانشویه کمک فراوانی به از بین بردن بوی بد دهان میکند. البته اگر بوی بد دهانتان مزمن باشد دهانشویه تنها میتواند آن را پوشش دهد و تاثیری در دمان آن نخواهد داشت. بر اساس مطالعه دانشگاه ایلینوی در شیکاگو شستن دهان با چای سیاه میتواند رشد باکتریهای عامل بوی دهان را سرکوب کند.
- به دندانپزشک مراجعه کنید: مراجعهی مرتب به دندانپزشک به شما میدهد که مراقبت از دهان و دندانتان را به درستی انجام میدهید. در صورت وجود مشکلات احتمالی دندان پزشک شما را در جریان آن قرار خواهد داد و مسیر درمان را پیش رویتان میگذارد.
- ترک سیگار: اگر سیگار میکشید بهتر است آن را ترک کنید. چرا که سیگار یکی از عوامل اصلی بوی بد دهان است. دخانیات میتواند باعث خشکی دهان شود. همچنین سیگار کشیدن باعث میشود دهانتان طوری بو بدهد که بعد از مسواک زدن نیز رفع نشود.
- دهانتان را مرطوب نگه دارید: برای جلوگیری از خشکی دهان روزانه شش تا هشت لیوان آب مصرف کنید. رطوبت کافی دهان به شستوشوی ذرات غذا و همچنین باکتریها کمک فراوانی میکند.
- یک تکه آب نبات بدون قند بخورید یا آدامس بدون قند بجوید: خوردن آب نبات بدون قند و یا جویدن آدامس بدون قند باعث تحریک جریان بزاق میشود به تمیز شدن دهانتان کمک میکند.
- خوردن هویچ، کرفس یا سیب: میانوعدههایی نظیر میوه و سبزیجات به دهانتان کمک میکند تا بزاق بیشتری تولید کرده و باکتریها را به راحتی از بین ببرد. این میان وعدهها همچنین به رفع بوی بد دهان ناشی از گرسنگی نیز کمک میکنند. چرا که یکی از عوامل بوی بد دهان معده خالیست.
مطالب پیشنهادی :
- 1 نکات مهم در مراقبت از سلامت دهان و دندان کودک
- 2 راهنمای کامل مسواک زدن کودکان + 3 روش تبدیل مسواک زدن به سرگرمی
- 3 اهمیت نخ دندان و فلوراید در سلامت دندان
- 4 هر آنچه که باید برای مراقبت از دندانها بدانید + نکات ضروری برای مراقبت از دندانها
- 5 حقایقی درباره آفت دهان و درمان آن | عوامل ابتلا به آفت دهان و درمان