نکاتی که باید درباره آنفولانزا بدانید | تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی
آنفولانزا یک بیماری ویروسیست. این بیماری علائم مختلفی داشته و در صورت ابتلا به آن بخشهای مختلفی از بدنتان تحت تاثیر قرار خواهند گرفت. به دلیل شیوع گستردهی این بیماری و ابتلای افراد زیادی به آن، قصد داریم در این مطلب به صورت ویژهای به معرفی این بیماری و راههای درمان آن بپردازیم.

آنفلوآنزا یا آنفولانزا چیست؟
آنفولانزا که با نام آنفلوآنزا نیز معرفی میشود، به وسیلهی نوعی ویروس ایجاد میشود. این بیماری که میتوان آن را نوعی بیماری تنفسی دانست، سبب بروز علائم مختلفی به ویژه در دستگاه تنفسی بدن شده و با ایجاد عفونت در ریه سبب بروز سرفه و گلودرد میشود.
علائم بیماری آنفولانزا به این موارد محدود نشده و میتوان سردرد، بیحالی، عطسه، آبریزش بینی را نیز از نشانههای آن دانست. یکی دیگر از عوارض ابتلا به این بیماری، تب است. در برخی افراد و به ویژه کودکان علائمی دیگر همچون اسهال و استفراغ نیز مشاهده میشود.
این علائم با توجه به نوع ویروس، شرایط جسمانی فرد و قدرت سیستم دفاعی وی میتواند شدید یا خفیف باشد. در یک جمعبندی انواع علائم این بیماری را میتوان به شکل زیر خلاصه کرد.
- آبریزش بینی
- احساس درد و کوفتگی در بدن
- سردرد
- بیحالی و ضعف و خستگی
- تب و لرز
- سرفه (معمولاً خشک)
- بیاشتهایی
علائم شرایط حاد (اگر علائم زیر را مشاهده کردید به سرعت به پزشک مراجعه کنید.)
- سرگیجه و عدم هشیاری
- تنگی نفس و سخت شدن تنفس
- ناتوانی در دفع ادرار
- احساس درد زیاد
- تشنج
- مشاهده تب و همچنین سرفه به صورت متناوب (رفع و شروع دوباره)
- آبی شدن پوست یا لب (در کودک)
- استفراغ و اسهال (در نوزاد و کودک) آبی یا خاکستری شدن پوست (در نوزاد)
- خواب زیاد و عدم تمایل به بیداری و تعامل با دیگران (در نوزاد)
- عدم علاقه به اینکه بغل شود (در نوزاد)

چگونگی ابتلا به آنفولانزا
همانطور که گفتیم ابتلا به آنفولانزا به وسیلهی ویروس این بیماری اتفاق میافتد. در حقیقت وارد شدن یکی از سه نوع ویروس این بیماری (A و B و C) فرد را دچار بیماری میکند. ویروس آنفولانزا پس از ورود به بدن خود را به یک سلول زنده وصل میکند. در مرحله بعد ویروس وارد سلول شده و محتویات خود را آزاد میکند.
پس از این آزادسازی تکثیر شده و ویروسهای تکثیر شده از سلول خارج شده و در نقاط مختلف بدن پخش میشوند. اما ویروس چگونه وارد بدنمان میشود؟
از آنجایی که این بیماری مسریست، انتقال آن ممکن است به روشهای مختلفی اتفاق بیفتد. تعامل غیر کنترل شده با افراد مبتلا، حضور در محلهایی نظیر بیمارستانها و درمانگاهها بدون رعایت اصول بهداشتی، چسبیدن ویروس به دست و یا صورت در مکانهای عمومی نظیر مترو، اتوبوس، فروشگاه و … از جمله روشهایی هستند که ویروس از طریق آنها وارد دهان، بینی، چشم و در نهایت دیگر نقاط بدن میشود و فرد را متبلا میکند.
چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به آنفولانزا هستند؟
همهی افراد ممکن است به آنفولانزا مبتلا شوند و نمیتوان برخی را بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری دانست. تنها تفاوت در علائم و تاثیراتیست که بیماری میتواند در فرد ایجاد کند. همانطور که در بخشهای قبل دیدید علائم این بیماری در ردههای سنی مختلف متفاوت و بسیار متنوع است.
اما درست است که همه در برابر ابتلا به این بیماری در یک اندازه مقاومند، اما ابتلا به آنفولانزا در برخی از افراد میتواند عواقبی جدی به همراه داشته باشد. عوارض مختلفی را میتوان برای این مسئله عنوان کرد. در حالت کلی میتوان گفت عدم توجه به بیماری و درمان آن در افرادی با سیستم دفاعی ضعیف و به ویژه کودکان و سالمندان میتواند عوارض خطرناک زیر را به همراه داشته باشد.
- ابتلا به برونشیت
- ایجاد مشکلات قلبی
- ابتلا به ذاتالریه
- عفونت گوش
- شدت پیدا کردن آسم
آیا ممکن است آنفولانزا باعث مرگ شود؟
به دور از مباحث تخصصی و به شکلی خیلی ساده پاسخ این سوال را بررسی میکنیم. بله؛ در برخی افراد (برای مثال کسانی که به بیماریهای ریوی، قلبی-عروقی، سرطان پیشرفته، نقص ایمنی و … مبتلا هستند.) احتمال بروز مرگ وجود دارد. این شرایط به ویژه وقتی این افراد سنی بالای 65 سال و کمتر از 5 سال داشته باشند تشدید میشود.
اما این موضوع چگونه اتفاق میافتد؟ پس از وارد شدن ویروس به بدن و حملهی آن به سلولهای مختلف در نواحیای همچون بینی و دیگر نقاط سیستم تنفسی نظیر ریه، بدن برای دفع خطر اقدام میکند. این اقدام شامل حملهی گلبولهای سفید به سلولهای مبتلا و نابود کردن آنهاست. در برخی از مواقع شدت این حمله بالا بوده و در صورت تخریب حجم زیادی از سلولهای دستگاه تنفسی، اکسیژنرسانی به بدن مختل شده و امکان مرگ فرد وجود دارد.
همچنین افزایش عفونت در سیستم تنفسی و انتقال این عفونتها به نقاط مختلف بدن میتواند باعث عوارضی همچون مرگ مغزی و یا سکته شود.
تفاوتهای آنفولانزا و سرماخوردگی
یکی از سوالاتی که اغلب افراد به دنبال جواب آن میگردند، تفاوت میان سرماخوردگی و آنفولانزاست. شباهت علائم این دو بیماری نسبت به یکدیگر سبب میشود که افراد آنها را با یکدیگر اشتباه بگیرند. به همین دلیل در این بخش مهمترین تفاوتها و شباهتهای این دو بیماری را مرور میکنیم:
تفاوت در شروع ابتلا به بیماری: ابتلا به سرماخوردگی بسیار کندتر از آنفولانزا اتفاق میافتد. به همین دلیل ممکن است پس از مشاهدهی نشانههای اولیه اگر سرما خورده باشید مدتی طول بکشید تا کامل بیمار شوید. اما در صورت ابتلا به آنفولانزا به سرعت سایر علائم آن نظیر گلودرد، کوفتگی، سردرد و … شروع میشوند.
تب در آنفولانزا یکی از نشانههای مهم است. اما در صورت سرماخوردگی احتمال اینکه به تب دچار نشوید وجود دارد. البته در صورت بروز تب در سرماخوردگی شدت آن از آنفولانزا پایینتر خواهد بود. اولین علامت ابتلا به سرماخوردگی معمولاً گلودرد است. اما این مسئله در آنفولانزا با بدن درد و کوفتگی و خستگی شروع میشود.
علائم مشترک این دو بیماری شامل سردرد، گوشدرد و گلودرد میباشند. البته گرفتگی بینی در هر دو بیماری مشاهده شده است اما بروز این حالت در آنفولانزا احتمال بسیار کمتری دارد.
همهچیز درباره درمان آنفولانزا

تصور ما این است که در صورت مشاهده علائم آنفولانزا برای درمان نزد پزشک میروید. با این مراجعه در صورت نیاز داروهای مختلف نظیر آمپول و داروهای خوارکی مثل شربت و قرص برایتان تجویز خواهد دشد. آنتیبیوتیکها از جمله داروهایی هستند که ممکن است پزشک بنا به تشخیص خود برایتان تجویز کند.
اما شما نیز میتوانید در کنار مصرف دارو برای آنفولانزا، با رعایت برخی نکات و به کار بردن بعضی از راهحلها روند درمان خود را تسریع ببخشید. در ادامه نکاتی مفید را برای کاهش طول درمان آنفولانزا بیان خواهیم کرد:
• استراحت را فراموش نکنید
بهتر است در دروان ابتلا به آنفولانزا مدت زمان معینی را استراحت کنید. این استراحت به ویژه در رختخواب و فضایی گرم میتواند تاثیر بیشتری داشته باشد. این مسئله سبب هدر نرفتن انرژی بدن و استفاده از تمام آن برای مقابله با بیماری میشود.
• غرغره با آب نمک میتواند کمککننده باشد
این مسئله فواید مختلفی دارد. یکی از این موارد تمیز شدن این بخش از ترشحات، عفونتها و ویروسهاییست که ممکن است در آنها حضور داشته باشند. این مسئله باعث میشود روند درمانتان با سرعت بیشتری اتفاق بیفتد و همچنین درد این ناحیه تسکین پیدا کند.
• از بخور استفاده کنید
استفاده از بخور و یا روشن کردن دستگاه بخور در اتاق میتواند فضا را مرطوب کرده و از خشک شدن مجاری تنفستان پیشگیری کند. این مسئله به جلوگیری از تنگی نفس منجر میشود.
• بدنتان را گرم نگهدارید
سعی کنید محیط اتاق دمای مناسبی داشته باشد. این مسئله باعث میشود تا با هر بار برداشتن پتو دمای بدنتان کم و زیاد نشود و احساس سرما و لرز نکنید.
در کنار رعایت این موارد میتوانید با خوردن برخی مواد غذایی به بهبود بدن خود کمک کنید. برخی از این مواد را در ادامه معرفی میکنیم.
• مایعات فراوانی بخورید
خوردن مایعات یکی از موارد بسیار مهم در هنگام ابتلا به آنفولانزاست. با خوردن مایعات رطوبت بدن خود را در حد نرمالی نگه داشته و از کمآبی بدنتان نیز پیشگیری میکنید. از جمله مایعاتی که میتوانید از آنها به این منظور استفاده کنید میتوان به آب، انواع دمنوشهای با طبع گرم، آب نارگیل، سوپ، آبمیوههای تازه، میوه و … اشاره کرد. اگر تعداد دفعات دفع ادرارتان در طول روز کم است و یا ادرارتان رنگی روشن ندارد به معنای کمآبی بدنتان است.
• غذاهای با هضم آسان بخورید
خوردن غذاهای سنگین هم میتواند علائمی نظیر دلپیچه، اسهال و حالت تهوع را در شما بیشتر کند و هم هضم سخت آنها انرژی زیادی از بدنتان میگیرد. به همین دلیل بهتر است سبد غذاییتان را با غذاهایی با هضم راحتتر مثل سوپ، آبگوشت، سیبزمینی پخته، غلات و کباب مرغ پر کنید.
• عسل بخورید
مصرف عسل در بهبود التهابات گلو و سینه بسیار موثر است. با مصرف عسل میتوانید علائمی نظیر سرفه، گلودرد و … را کاهش دهید. همچنین این ماده غذایی به شما کمک میکند تا خوابی آرامتر داشته باشید.
• از مواد غذایی حاوی زینک استفاده کنید
زینک به عنوان یکی از مواد معدنی ضروری برای بدن، کمک شایانی به تقویت سیستم دفاعی بدن میکند و علائم بیماری را کاهش میدهد. این ماده در غذاهایی نظیر عدس، نخود، آجیل، لبنیات، گوشت و تخممرغ به فراوانی وجود دارد.
همانطور که پیشتر نیز گفته شد، آنفولانزا یک بیماری مسری و واگیردار است. به همین دلیل در صورت ابتلا به این بیماری سعی کنید در مواقع غیرضروری در اماکن عمومی حاضر نشوید.
اگر به آنفولانزا مبتلا هستید با دیگران دست ندهید. در هنگام عطسه از دستمال کاغذی استفاده کنید و آن را در محل مناسبی قرار دهید. استفاده از ماسک میتواند کمک زیادی به پخش نشدن بیماری کند.