راهکارهایی برای درمان بد غذایی کودک | علت بیزاری کودک از غذا چیست؟
داشتن فرزند در خانواده میتواند بسیار لذتبخش و دوستداشتنی باشد اما همواره سختیهای خودش را دارد! یکی از مشکلاتی که بسیاری از مادران در مورد آن گلایه میکنند بی اشتهایی کودک و بد غذایی کودک است. در این مطلب میخواهیم به دلایل بد غذایی کودکان و راهکارهای مهم و کاربردی برای درمان بد غذایی کودک بپردازیم. اگر شما نیز از بی اشتهایی کودک خود خسته شدهاید مقاله را تا پایان مطالعه کنید و روشها را به کار ببندید. در صورت رفع نشدن این مشکل حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. با ما همراه باشید.

دلایل بد غذایی کودکان چیست؟
برای حل هر مشکلی در ابتدا باید ریشه و علت آن را پیدا کرد. بنابراین برای اینکه بتوانید بد غذایی کودک را از بین ببرید به دنبال علتهای این مسئله بگردید. در ادامه مواردی که ممکن است دلیل بد غذایی کودک شما باشد توضیح میدهیم و راههایی برای درمان خانگی بی اشتهایی کودک به شما نشان میدهیم.
ساعت منظمی برای صرف غذا در خانواده وجود ندارد
گاهی در برخی از خانوادهها به دلایل مشخص ساعت خاصی برای صرف وعدههای غذایی وجود ندارد. این موضوع ممکن است برای افراد بزرگسال خانواده مشکلی ایجاد نکند چرا که هر کس میتواند برنامههای خودش را با این موضوع تطبیق دهد. اما برای یک کودک مسئله فرق میکند. زمانی که در خانواده در حدودهای زمانی معینی غذا میل شود در همان زمانها کودک گرسنه شده و به سمت غذا گرایش پیدا میکند.
تنبیه کودک با غذا
متاسفانه در خیلی از خانواده دیده میشود که بزرگترها کودکان را مجبور به خوردن غذایی میکنند که کودک تمایل و علاقهای به خوردن آن ندارد. به نوعی کودک را با انجام این کار تنبیه میکنند. حاصل تکرار این کار این است که کودک لجبازیهای خود را با غذا نخوردن نشان میدهد و دستاویزی برای اثبات حرفهای خودش خواهد داشت.
سختگیری در آداب تغذیه
خیلی طبیعی است که هر شخصی رفتارهای مخصوص به خود را داشته باشد. این موضوع در کودکان بیشتر دیده میشود. بگذارید منظور را واضحتر کنیم. کودکان در سالهای آغازین زندگی خود به سر میبرند و پر از شادی و احساسات مثبت هستند. بازیگوشی جزئی جداناپذیر از رفتارهای آنهاست. آنها در حال یاد گرفتن رفتارها هستند. بنابراین اگر کودک شما به موقع غذا میخورد یا مشکلی در غذا خوردن ندارد نیاز نیست با سختگیریهای زیاد او را از غذا خوردن دلسرد کنید.
اگر هنگام غذا آن را روی زمین میریزد یا به صورت خود میمالد بگذارید آزاد باشد و کمکم یاد بگیرد. هر چه این سختگیریها و گیر دادنها بیشتر باشد شوق کودک بیشتر از بین میرود. اجازه دهید کودک در غذا خوردن به اندازه شما آزاد باشد. وسواس به تمیزکاریها و بیتوجهی به استقلال کودک در عملکرد خود از نکاتی است که کودک را به سمت بد غذایی یا بی اشتهایی هدایت میکند.
فشار روانی بر کودک
مادرها زحمت زیادی در خانه میکشند و وقت زیادی را در آشپزخانه برای درست کردن غذاهای خوشمزه سپری میکنند و طبیعی است که توقع داشته باشند اعضای خانواده با اشتها غذا بخورند اما گاهی کودکان مادرها را ناامید میکنند! برای همین بعضی از مادرها کودکان را برای غذا خوردن تحت فشار قرار میدهند یا به او دستور میدهند. در این شرایط کودک دچار استرس میشود و ممکن است به غذا خوردن ادامه ندهد. به کودک اجازه دهید تا خودش با غذا ارتباط برقرار کند.
مشکلات جسمی یا احساسات منفی
کودکان هم مانند ما دچار خستگی، کلافکی و ناراحتیهای جسمی و روحی میشوند. در بعضی مواقع کودک میلی به غذا ندارد چون احساس خوبی ندارد. این احساس ناخوشایند میتواند منبع جسمی داشته باشد به این معنا که کودک بیمار است اما این را حس نمیکند و فقط کسل است. گاهی منبع آن ناراحتیهایی است که برایش پیش آمده است. در بعضی از موارد هم تنها کودک خسته است و بیشتر از غذا نیاز به استراحت دارد.
بیتوجهی به میانوعدههای کودکان
اگر کودک به مواد غذایی مختلف و وسوسهکنندهای دسترسی داشته باشد و بر روی غذا خوردن کودک نظارت نشود ممکن است خودش را با انواع مواد غذایی ـ بیارزش یا با ارزش ـ سیر کند. بنابراین طبیعی است که احساس گرسنگی در هنگام وعدههای اصلی نداشته باشد.

راهکارهایی برای درمان بد غذایی کود
در ادامه به راهحلهایی برای حل مشکل بد غذایی کودک میپردازیم. این راهها ساده و عملی هستند. لازم است به این نکته دقت کنید که در صورتی که هیچ کدام از راهکارهای زیر بر درمان بد غذایی کودک شما موثر نبود باید کودک را نزد پزشک متخصص تغذیه ببرید و در بعضی موارد در صورت لزوم مراجعه به روانشناس نیز ضرورت پیدا میکند.
ارائه پیشنهادهای مختلف
به کودک حق انتخاب بدهید و چند گزینه به او ارائه کنید. هیچوقت یک منوی باز در اختیار کودک نگذارید و همواره تنها غذاهای مورد علاقه او را پخت نکنید. برای نمونه میتوانید از کودک بپرسید که بین کلم و خیار کدام را میپسندد. یا بپرسید بین گوشت مرغ و گوشت قرمز بهتر است از کدام استفاده کنید.
کودک از شما الگو میگیرد
کودک تمامی رفتارها، کلمات و کارهای خانواده خود را کپیبرداری میکند. اگر پدر خانواده به مصرف بادنجان علاقهای نداشته باشد ممکن است کودک هم بدون آنکه با چشیدن مزه غذا تصمیم بگیرد از مصرف غذایی که با بادنجان درست شده است خودداری کند. این موضوع به خصوص برای پدرها و مادرانی که به مصرف سبزیجات و میوه علاقهای نشان نمیدهند بسیار صادق است. پس اگر دوست دارید کودکتان از همه مواد غذایی سالم تغذیه کند شما نیز باید اینگونه باشید.
فضای صمیمی وعدههای غذایی
غذا خوردن در کنار خانواده تنها برای رفع گرسنگی نیست. وقتی افراد یک خانواده در کنار همدیگر غذا میخورند احساس صمیمیت و یکرنگی بینشان بیشتر میشود. دلیلی وجود ندارد که به کودک خود به صورت جداگانه غذا بدهید (البته جز در موارد خاص و ضروری). در این صورت کودک از هم غذا خوردن هم از بودن در کنار خانوداه لذت میبرد.
کمک در آشپزی
یکی از بهترین کارهایی که میتوانید برای ترغیب کودک به غذا خوردن انجام دهید کمک گرفتن از آنها در آشپزی است. وقتی کودکان کاری را در کنار بزرگترها انجام میدهند و به آنها در انجام امور کمک میکنند هم لذت زیادی میبرند و هم چیزهای زیادی یاد میگیرند. در این صورت کودک ارزش بیشتری برای غذا قائل شده و خود را به صورت مفیدی در کنار شما میبیند.

دوباره چشاندن غذا
اگر کودک از خوردن یک غذا سر باز زد به این فکر نکنید که دیگر هرگز نباید آن غذا را برایش درست کنید! پس از مدتی دوباره آن غذا را درست کنید. هر چه کودک بیشتر از یک غذا بچشد احتمال علاقهمند شدن او به آن غذا بیشتر میشود.
شکلهای زیبا، رنگارنگ و دوستداشتنی
ظاهر غذا برای کودکان بسیار مهم است. البته این موضوع فقط منحصر به کودکان نمیشود! اصل غذا خوردن برای کودکان این است: غذایی خوشمزهست که خوشگل هم باشه!

درست کردن شکلهای بامزه و فانتزی با سالاد، کشیدن عکس حیوانات با سوپ و مخلفات آن و کارهایی از این دست کودکان را سر ذوق میآورد و مطمئن باشید که آنها باز هم از آن غذاهای خوشگل از شما درخواست میکنند. آنها میتوانند با غذاهای زیبای خود خیالپردازی و بازی هم بکنند! پس دست به کار شوید و به فکر نقاشی امشب باشید! از طرف دیگر اگر کودک فعلا بعضی از مواد غذایی را دوست ندارد میتوانید آنها را در ترکیب با مواد دیگر به کودک بدهید. در این صورت هم کودک متوجه این موضوع نمیشود هم شما به خواستهتان رسیدید. همچنین میتوانید در هنگام غذا خوردن با این اشکال بامزه داستانگویی کنید که بچهها عاشق شنیدن داستان هستند.
مذاکره بی مذاکره
غذا خوردن صحنه نبرد نیست. اگر کودک با غذایش بازی میکند یا برای نخوردن آن دنبال بهانه و توجه شما میگردد به او توجه نکنید. پس از اتمام غذا تمام کاسهها را بدون حرف، تهدید یا مذاکرهای جمع کنید. در این صورت کودک متوجه میشود که نمیتواند با اهرم غذا نخوردن به خواسته خود برسد. شما هم بدون هیچگونه بحثی به او میآموزید که زمان غذا خوردن تنها وقتی است که همه افراد دور هم جمع میشوند و وعدههای اصلی را میل میکنند و اگر کسی علاقه به غذا ندارد میتواند تا وعده بعدی صبر کند.
توجه به ترجیحات کودک
اگر کودک به خوردن بعضی از مواد به شکلهای مختلف علاقهمند است به او اهمیت دهید. به این معنا که بعضی از کودکان هویج خام را به هویج پخته ترجیح میدهند یا سیبزمینی سرخ شده را بیشتر از سیبزمینی آبپز دوست دارند. قرار نیست تمام وعدههای غذایی باب میل کودک باشد. او باید بتواند تمامی وعدهها را میل کند اما حق دارد بعضی از غذاها را بیشتر از بعضی دیگر دوست داشته باشد و شما هم میتوانید با درست کردن غذاها به شکلهای مورد علاقه او در بعضی مواقع، به او نشان دهید که اهمیت دارد و مثل دیگران به حرفهایش توجه میکنید.
کودک در کنار کودکان دیگر بهتر غذا میخورد
یکی از راهها برای رفع بد غذایی کودکان این است که او را در جمع همسالان خود قرار دهید. کودک وقتی میبیند که دوستانش با اشتهای زیاد از غذایی تغذیه میکند به خوردن آن غذا علاقهمند میشود. چرا که بچهها از همدیگر تقلید میکنند و از بودن در کنار دوستانشان لذت زیادی میبرند.
