دستور تهیه چای ماسالا ( چای مخلوط ادویه دار )
چای ماسالا، یک نوع نوشیدنی شیرین و تند با عطر خاص و بافتی خامهای است که شهرتی در سطح جهانی دارد. این چای مخصوص و جادویی با عطر و بوی وسوسهانگیز، آنقدر خوشمزه و خوشطعم است که کافی است یک بار آن را امتحان کنید تا عاشق آن شوید. چای ماسالا را با انواع شیر یا شیر گیاهی در خانه آماده کنید و در آن کمی شکر یا عسل بریزید تا طعمی لذیذتر به خود بگیرد.
چای ماسالا یا به عبارتی چای مخلوط ادویهدار، یک نوشیدنی طعم دار شگفت انگیز از ترکیب چای سیاه و ادویهجات و گیاهان معطر است. این نوشیدنی خوش طعم از آشپزخانههای هندی به بسیاری از نقاط دنیا سفر کرده تا به عنوان یک نوشیدنی ویژه و محبوب در جهان مطرح شود .

مردم هندوستان ادویهجات گرم را به عنوان دارو در تمامی خوراکها، نوشیدنیها، شیرینیجات و حتی ترشیها بکار میبرند، به اعتقاد آنان این ادویهجات میتوانند بدن را در مقابل بیماریها محافظت کنند و همچنین درمان آنها را تسریع بخشید.
بطور کلی اصلاح گرم ماسالا (Garam Masala) برای ادویهجاتی همچون دارچین، زنجبیل، جوز هندی، دانه فلفل، میخک، رازیانه و بادیان ختایی بکار میرود. در برخی نقاط شبه قاره هند به جای شکر از عسل، شیره نارگیل، شکر قهوهای یا شربت قند استفاده میشود. به جای شیر گاو نیز بیشتر شیر گاومیش که بسیار چرب و غلیظ استفاده میشود.
چای ماسالا بهصورت سنتی با دانههای هل سبز، چوب دارچین، میخک آسیاب شده، زنجبیل آسیاب شده و دانههای فلفل سیاه بههمراه برگهای چای سیاه آماده میشود؛ اما در حال حاضر برای راحتی در بیشتر نقاط دنیا این چای را با چای کیسهای سیاه، یک مخلوط پودر فوری و کنسانترهها درست میکنند. چای ماسالا با خواص فراوان، برای سلامت قلب، هضم غذا و کنترل قند خون مفید است و ما به شما توصیه میکنیم که حتما این نوشیدنی را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
چای ماسالا پر خاصیت، آرامش بخش و کمی خواب آور است. افراد در سنین مختلف میتوانند آن را بنوشند و احساس شاد و خوشی بدست بیاورند.

مواد لازم برای تهیه چای ماسالا با شیر
- ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیلیتر شیر
- ۲ تا ۳ عدد میخک
- ۲ تا ۳ عدد هل سبز
- نصف قاشق چای خوری پودر رازیانه
- یک تا ۲ عدد چوب دارچین کوچک
- یک تا ۲ تکه زنجبیل
- یک قاشق غذاخوری شکر (اختیاری)
- ۱۰۰ میلیلیتر آب
- یک عدد چای کیسهای سیاه
طرز تهیه چای ماسالا با شیر
- ادویهها را با استفاده از هاون خرد کنید و بههمراه آب، چوب دارچین و زنجبیل در یک شیرجوش بریزید. سپس شیرجوش را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا آب به جوش آید. شعله گاز را کم کنید و اجازه دهید تا بوی ادویهها دربیاید.
- شیر را به مواد داخل شیرجوش اضافه کنید. مراقب باشید که شیر سر نرود. پس از کاهش حجم مواد به نصف مقدار اولیه، چای کیسهای را در شیرجوش بیندازید و اجازه دهید تا چای برای یک دقیقه دم بکشد.
- چای ماسالا را در فنجان بریزید و همراه با شکر سرو کنید.
مواد لازم برای تهیه چای ماسالا بدون شیر
- ۲۰ عدد دانه فلفل قرمز، سیاه و سفید
- ۵ دانه میخک
- ۵ دانه هل سبز
- یک عدد چوب دارچین
- یک عدد بادیان ختایی یا انیسون ستارهای
- دو و نیم (۵۹۳ میلیگرم) فنجان آب
- ۲ قاشق غذاخوری چای سیاه
- ۱۰ سانتیمتر زنجبیل تازه تکهتکه شده
طرز تهیه چای ماسالا بدون شیر
- فلفلها، میخک، هل، دارچین و بادیان ختایی را در یک شیرجوش بریزید و آنها را برای دو دقیقه روی حرارت ملایم گاز قرار دهید تا تفت بخورند. سپس شیرجوش را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید تا ادویهها خنک شوند.
- ادویهها را با استفاده از آسیاب یا دستگاه قهوه، پودر کنید. شما میتوانید این ادویه چای ماسالا را تا دو ماه در یک شیشه دربسته در کابینت نگهداری کنید.
- آب، زنجبیل و ادویهها را در یک شیرجوش بریزید و آنها را برای ۲۰ دقیقه روی حرارت قرار دهید. اجازه ندهید که مواد به نقطه جوش برسند، زیرا چای در نهایت تلخ خواهد شد. شیرجوش را از روی حرارت بردارید.
- چای سیاه را به مواد داخل شیرجوش اضافه کنید و پس از چند دقیقه چای را با استفاده از صافی در فنجان بریزید و سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه چای ماسالا بدون شیر
- اگر دوست دارید چای ماسالای شما شیرین باشد، آن را دوباره روی حرارت قرار دهید و کمی شکر یا عسل به آن بیفزایید و صبر کنید تا در چای حل شود.
- شما میتوانید چای آمادهشده را در یک بطری تمیز بریزید و برای یک هفته در یخچال نگهداری کنید. برای سرو مجدد، کافی است کمی آب داغ یا شیر به چای ماسالا اضافه کنید.
- برای تهیه ادویه چای ماسالا میتوان از ترکیب میخک، هل سبز، چوب دارچین، دانه فلفل سیاه، برگ گل محمدی خشک شده، دانه رازیانه، زعفران خشک، پودر زنجبیل خشک شده و جوز هندی خرد شده نیز استفاده کرد.
چای ماسالا در کشور هندوستان و بیشتر مناطق دنیا با چای سیاه درست میشود؛ اما در منطقه کشمیر، این چای را بهجای چای سیاه، با چای سبز درست میکنند. جالب است بدانید که در برخی از انواع بدون کافئین چای ماسالا، به جای چای سیاه از چای قرمز (رویبوس) استفاده میکنند که یک نوع چای بدون کافئین متعلق به آفریقای جنوبی است.
از انواع شیر به کار رفته در چای ماسالا نیز میتوان به شیر پرچرب، کمچرب، شیر تغلیظ شده و شیر سویا اشاره کرد. چای ماسالا با شیرینکنندهها و طعمدهندههای متنوعی همچون شکر، عسل، وانیل و غیره شیرین و طعمدار میشود.